oesterman inhuren op locatie cateraar catering bedrijfsfeest kerstborrel nieuwjaarsborrel oesters

Recept: oesters met appel, venkel & komkommerschuim

Oesters met appel, venkel & komkommerschuim

(recept van Helma Wortelboer)

Voor 6 oesters:

  • 1 halve zure stevige groene appel
  • 2 tl yuzusap
  • Komkommer
  • 1 plakje venkel v 5 mm dik en loof
  • 4 blaadjes verveine (citroenverbena)
  • 4-6 takjes zeekraal
  • 6-8 oesters

Voor het schuim:

  • 1,5 blaadje gelatine (2g)
  • 1 komkommer
  • 1 tl yuzusap
  • 100 ml slagroom

Voorbereiding:

Week de gelatine in water. Schil voor het schuim de komkommer en snijd in stukken.

Pers er met behulp van een sapcentrifuge sap van en meet 200 ml af. Het overige sap gebruik je niet.

Verwarm het komkommersap in een pannetje op laag vuur, breng het niet aan de kook.

Haal het pannetje van het vuur en roer het yuzusap erdoor. Knijp de gelatine uit en roer door het sap tot deze is opgelost. Schenk het sap in een slagroomapparaat (kidde) van een halve liter en voeg de slagroom toe.

Sluit de kidde en schud deze goed. Vul met 1 patroon, schud nogmaals en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd het vluchtvlees in blokjes van ongeveer 5 mm en besprenkel met het yuzusap. Schil de komkommer, halveer in de lengte en schep de zaadlijstjes eruit. Snijd het vruchtvlees ervan en het plakje venkel in blokjes van ongeveer 5 mm.

Snijd de verveineblaadjes fijn en de zeekraal in heel kleine stukjes. Meng deze gesneden ingredienten door elkaar en bewaar in de koelkast.

Serveren:

Steek de oesters open en verwijder de deksel. Maak de oester los van de schelp.

Schep op iedere oester een eetlepel van het appelmengsel. Spuit er wat van het komkommerschuim op en garneer met een stukje venkelloof.