Oesterseizoen 2023
Oesterseizoen wanneer?
September is de maand waar vele liefhebbers van oesters naar uitkijken.
Dan start officieel het oesterseizoen in Yerseke, Zeeland.
Yerseke is de plek waar de meeste oesterbedrijven te vinden zijn, je kunt zeggen dat Yerseke de oesterhoofdstad van Nederland is. De Oesterputten in Yerseke worden gebruik door schaal- en schelpdierkwekers, die hun oesters in de oesterputten “tot rust” laten komen. Deze oesters zijn hiervoor opgevist uit de wateren van de Oosterschelde en de Grevelingen.
Onze Nederlandse oesters, de Japanse en de Platte oester, komen uit de Waddenzee, de Grevelingen en de Oosterschelde.
Hoe zit het met die ‘R in de maand’?
De watertemperatuur wordt in de zomermaanden warmer, hierdoor worden de oesters melkig. Zeestromingen en de watertemperatuur hebben effect op de oesters en de consumptiekwaliteit.
Dit betekent niet dat alle oesters ineens niet eetbaar zijn!
Elk gebied waar oesters groeien en gekweekt worden is hierin verschillend. Het hele jaar rond zijn er top oesters te krijgen en eten.
Zilt en Zalig weet door haar jarenlange ervaring precies welke oesters wanneer uitstekend van kwaliteit zijn.
Een melkige oester herken je aan het zeewater rondom de oester in de schelp. Is het zeewater niet volledig helder, dan kun je ervan uitgaan dat de oester melkig is, we raden je dan ook aan deze niet te eten.
Vergis je niet… een mooie, dikke oester is gewoon vol van vlees, eiwitrijk en vaak filmend van smaak, deze is niet melkig!
Check dus altijd even of het zeewater rondom je oester helder is. 😉
Dat wordt binnenkort weer volop genieten van de heerlijkste oesters… iets om nu alvast naar uit te kijken!
Wil je alles weten over oesters? In november organiseert Zilt en Zalig weer diverse oesterproeverijen, samen met de oesterman maak je een smaakvolle reis langs de kust, aanmelden kan nu hier
Lees ook blog Oesters, de 5 meest gestelde vragen
Lees ook blog Oesters in Parijs