Piemont, heuvellandschap wijngaarden

Een culinaire trip naar Piemonte

Een culinaire wijnreis naar Piemonte

5 minuten leestijd

Barolo en Barbaresco

Hoog op mijn lijstje van te bezoeken plekken staat Piemonte in het Noordwesten van Italië, bekend om zijn aardse ingredienten als truffels en hazelnoten.

Voor de wijnliefhebber staat Piemonte vooral bekend als wijnregio waar de druivenras Nebbiolo groeit die kwaliteitswijnen als de Barolo en Barbaresco oplevert.

Als (beginnend) wijnliefhebber moet je deze 2 wijnen en hun verschillen zeker eens geproefd hebben.

En dus op een zeer vroege maandagochtend begin oktober werden de koffers ingeladen, waterflessen gevuld en gingen we op weg richting Piemonte.

De Langhe streek

De streek waar we naartoe reden is De Langhe. Rij je hier doorheen dan zie je een zacht glooiend heuvellandschap en wijngaarden met strakke, goed verzorgde rijen vol wijnranken zover het oog reikt.

De herfst begon al langzaam zichtbaar te worden in de vorm van warme, natuurlijke tinten maar met een zacht, vriendelijk zonnetje wat onze rit alleen maar magischer maakte.

Deze streek ligt in het zuidelijke deel van de regio Piemonte, aan de voet van de Alpen en de Apennijnen die als een soort hoefijzer hier omheen liggen en een natuurlijke bescherming bieden.

De Alpen houden de koude noorderwind tegen en de Apennijnen beschermen de wijngaarden tegen zuidelijke luchtstromen vanaf de zee. Met een continentaal klimaat betekent dit dat de zomers hier warm zijn, de herfst lang en zacht is maar de winters koud.

Activiteit in de wijngaarden

Net voor wij arriveerden bleek een deel van de oogst al geplukt te zijn. Gelukkig zagen we nog wel de volle, dieppaarse trossen Nebbiolo hangen. Het is een laatbloeier wat voor ons dan in dit geval een gelukje was.

Nebbiolo druiventros

Er was veel activiteit in de wijngaarden waar volop ontbladerd werd aan de onderkant van de wijnranken. Zon en wind krijgen hierdoor vrij spel zodat het rijpingsproces in de laatste weken nog optimaal zijn werk kan doen en eventuele schimmels voorkomen kunnen worden.

De Nebbiolo heeft een dunne schil maar gelukkig wel een waxlaagje die beschermt tegen regen en vocht wat ontstaat door de mist, ook wel “Nebbia” zoals de Italianen zeggen. Er wordt gezegd dat de naam Nebbiolo hier vanaf stamt maar daar verschillen de meningen over. Er is een eeuwenoud document waarin de Nebbiolo al genoemd werd.

Naar Piemonte:

We hadden ervoor gekozen te rijden via de grenspas tussen Zwitserland en Italië, de Sint-Bernardpas. Deze route is wel wat langer rijden maar zowel mooi als overweldigend.

St Bernhard pas
St Bernhard pas

Boven op de bergpas namen we een korte pauze voor wat frisse lucht, genoten van het panorama en vulden onze waterflessen met ijskoud, kristalhelder bergwater

Dat frisse bergwater voorkwam helaas niet dat we ‘s avonds rond 20:00 helemaal gaar en in de kreukels aankwamen op onze bestemming.

De 1e ontmoeting met Barbaresco:

Na snel inchecken bleek er gelukkig in de buurt nog een Trattoria open en genoten we vervolgens van een heerlijk authentiek tasting menu, gemaakt met lokale ingrediënten. Je begrijpt, we kwamen weer een beetje bij en vonden het meteen een goede gelegenheid te toasten met een fijn glas Barolo. Die werd dan ook besteld!

Zodra ik de wijn in het glas rook wist ik meteen dat we niet de Barolo maar de Barbaresco hadden gekregen. Deze wijn paste desondanks uitstekend bij het menu waarbij het gerecht van ansjovis, ingelegd in een sausje van hazelnoten, een meer dan goede combinatie was. Echt zilt en zalig!

De Barolo zou ik de komende dagen zeker nog gaan proeven. We maakten ons er dus maar niet druk om en genoten verder van een heerlijke 1e avond.

De verschillen in wijn

De Barbaresco in het glas voor ons was helder, fruitig, elegant met lichte aroma van rozen, viooltjes, granaatappel, licht zuur en een gemiddeld tanninegehalte, vol en goed in balans.

Als je de Barolo hiernaast zet ontdek je dat deze een geuriger aroma van rozen, viooltjes en kersen afgeeft, is deze wijn steviger en krachtiger, voller van smaak met een hoger tanninegehalte dankzij een langere houtrijping.

Het zijn beide stevige rode wijnen van 100% Nebbiolo druiven die alleen in deze regio in Italië gedijen, dit druivenras is zeer kieskeurig wat betreft bodem, ligging, klimaatomgeving en verzorging, zoals de snoei.

Wist je dat Piemonte tussen 12 en 5 miljoen jaar geleden zeegebied was?

De bodem in De Langhe bestaat hierdoor uit kalk en mergel en heeft een goede drainage. Een terroir waarin de Nebbiolo goed kan groeien en wat samen met de menselijke invloeden mooie kwaliteitswijnen oplevert.

De wijngaarden van Barbaresco liggen wat lager dan die van Barolo waardoor ze dus fruitiger zijn maar ook iets minder geuriger.

Een bezoek aan Cantina Piazzo

De volgende ochtend werden we wakker en zagen vanuit het raam een deken van mist over de valleien liggen, dit is typerend voor deze regio. Binnen korte tijd was deze weer weggetrokken en verwarmde de zon zowel ons als de druiven.

Na een klein ontbijt reden we naar Cantina Piazzo in de buurt van Alba waar we gastvrij ontvangen werden door Giampiero, die ons een rondleiding gaf en daarna mee nam naar het grote huis, omringt door wijngaarden.

In het sfeervolle proeflokaal schonk Giampiero ons een Alta Langa Brut de Metodo Classico in en haalde de kaarten van Piemonte en De Langhe erbij om de diverse percelen aan te wijzen waar de druiven van Cantina Piazzo groeien.

Achtereenvolgend proefden we hierna de Barbaresco, Barolo, Barbaresco Riserva en als afsluiter de Barolo Riserva.

De Barolo en Barbaresco van Cantine Piazzo

De Barolo Riserva heeft een rijping van 18 maanden ondergaan in Slavonisch eikenhout, gevolgd door nog enkele maanden rijping in de fles in ondergrondse kelders.

Dit maakt deze Riserva intens geurig met tonen van gedroogd fruit, jam, bloemen en kruiden. Je proeft een warme, volle wijn waarvan het tanninegehalte verzacht is en de afdronk je ogen doet sluiten om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Heb jij wel eens een wijn gedronken die je nooit meer vergeet en je favoriet is?

Wijndorpen

Blij met onze gekochte Riserva’s van Barbaresco en Barolo in de kofferbak besloten we deze “wijn” dag voort te zetten met een bezoek aan de plaats La Morra, waar we genoten van een zalige lunch onder een pergola van wijnbladeren en een weids uitzicht over De Langhe. Een goede tip van Giampiero!

Vervolgens reden we naar Barolo waar we, met een heerlijk najaarszonnetje slenterend door de straatjes, langs het bekende Barolo Chateau liepen waarin een wijnmuseum gevestigd is. Wij liepen iets verder door naar een pleintje met uitzicht over de vele wijngaarden.

Daar vonden we een plek waar je bij binnenkomst een glas en een betaalkaartje ontvangt en volgden we een interactieve wijnproeverij. Dat was echt enorm leuk om te doen.

Het betaalkaartje steek je in 1 van de verschillende automaten in de ruimte, maakt een keuze uit de beschikbare wijnen, tapt je gekozen wijn en luistert via de rode telefoonhoorn naar de informatie.

Ik schonk mijzelf op deze manier een Barolo Serralunga d’Alba uit 2020 in en leerde over het liefdesverhaal tussen de 1e koning van Italie, Vittorio Emanuelle II van Savoye, en La Bela Rosin.

Deze heerlijke dag sloten we af met een bezoek aan Alba. Met een kaasplank en natuurlijk vergezeld met een glas Barolo, wat culinair gezien door het hoge tannine gehalte geen combinatie is met oesters maar wel uitstekend samengaat met vleesgerechten en diverse soorten kazen, kwamen we tot de conclusie dat Piemonte ons een herinnering had gegeven waar we nog heel lang van zullen nagenieten!

We hebben altijd nog onze Barolo en Barbaresco Riserva’s!

Als jij ook een liefhebber bent van goede gerechten en houdt van mooie kwaliteitswijnen dan kunnen we je zeker aanraden een bezoek te plannen naar de regio Piemonte in Italie.

Bestel nu: Luxe Delicatessenpakket voor Kerst met Oesters, Kaviaar en Exclusieve Wijnen. Bestel HIER levering voor Kerst